Faszenes grill

A faszenes grill előnyei és hátrányai

Az elmúlt években a grillezés rendkívül felkapott lett. Nem telhet el úgy nyár, hogy egyik-másik ház kertjében felsercenjen a grillre dobott hús és áradjon az utcában a füstös étel ínycsiklandozó illata. A faszenes grill több szempontból is a kinti sütögetés királyának nevezhető, azonban, ahogy mindennek, úgy ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Faszenes grill egyik legnagyobb előnye, hogy autentikus, füstös ízt és aromát kölcsönöz az ételeknek. Ez a faszén égésének köszönhető, melynek során füst keletkezik, amely átjárja a rácson sülő ételt. Más készülékekben, illetve más sütési technikák esetén ez a különleges aroma és ízvilág nem érhető el. A legtöbb faszenes modell strapabíró készülék, mely hosszú évek múltán is kiállja az idő próbáját, különösen a rendszeres és megfelelő tisztítás, valamint karbantartás mellett. Modelltől függően a mobilitás is gyakran problémamentes, vagyis egyszerűen odébb helyezhető a készülék, de jellemzően a szállítás sem jelent gondot. Ezekkel a készülékekkel gyakran nem könnyű bánni, hiszen a hőmérséklet helyes beállítása és tartása kész bűvészet, azonban, ha egyszer sikerül kitapasztalni és ráérezni, akkor igazi profi módjára grillezhetünk.

Az előnyök mellett érdemes a hátrányokat is górcső alá venni. Ha gyorsan szeretnénk megsütni pár húst, akkor nem feltétlenül a faszenes alternatívával járunk jól, ugyanis már maga a készülék előkészítése, melegítése, majd utána a tisztítás elég sok időt vesz igénybe. A szénmaradványok és a hamu eltakarítása különösen macerás. Ha megfeledkezünk róla, akkor egy későbbi alkalommal kell tisztítással kezdenünk a sütögetést, ráadásul így sokkal nehezebb dolgunk lesz a makacs, rászáradt szennyeződésekkel. További hátrány, hogy a faszenes sütés nem éppen környezetbarát.