A rágcsálók fajtái – így tegyünk ellenük!

Kevés bosszantóbb dolog létezik annál, mint amikor a gondosan elraktározott vetőmagot, illetve egyéb terményt, vagy élelmiszert egyszer csak elkezdik dézsmálni az egerek, vagy a patkányok. Hazánkban mindkét emlős igen elterjedt és a hidegebb időszakban bizony jelentős károkat képesek okozni, még a sűrűbben lakott területeken is.

A rágcsálók fajtái közül ez a kettő okozza a legtöbb gondot, ráadásul nem csak a pusztításuk jelent komoly problémákat, de az általuk terjesztett betegségek is. Emiatt aztán a megfelelő védekezés kardinális jelentőséggel bír és minél előbb lépünk annál egyszerűbb lesz a dolgunk. A megfelelő módszer nem a rágcsálók fajtái alapján kerül kiválasztásra, hiszen univerzális eszközök állnak a rendelkezésünkre. A legszerencsésebb, ha a lehetőségekhez mérten minden óvintézkedést betartunk, így megelőzve az állatok betelepedését. Sajnos még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordul, miszerint egerek lepik el a kamrát vagy a pincét, ezzel együtt figyeljünk rá, hogy ne legyenek olyan rések, amiken keresztül ezt könnyedén megtehetik.

Ha már megtörtént a baj és azon kapjuk magunkat, hogy hívatlan vendégekkel gazdagodott otthonunk, akkor cselekedjünk gyorsan. Az ilyenkor megjelenő rágcsálók fajtái egytől-egyig hatékonyan elriaszthatók ultrahangos készülékkel, így egy ilyen masina beszerzése feltétlen ajánlott. Alkalmazása során tartsuk be az előírt hatótávot, szükség esetén pedig inkább több egység telepítésével mehetünk biztosra. A mérgek használata ellenjavalt, elsősorban a balesetveszély miatt, ám csapdákat kellő magasságban nyugodtan kihelyezhetünk. Ez utóbbi ugyanakkor önmagában szinte garantáltan nem elegendő, lévén a szóban forgó rágcsálók fajtái igen eszesek és nagyon hamar megtanulják, hogy ezek az eszközök komoly veszélyt jelentenek rájuk nézve.