Zsalu távtartó

A zsalu távtartó nagyban megkönnyíti a munkafolyamatot

Látszólag egy könnyen elsajátítható munkafolyamatnak tűnik, valójában azonban rengeteg tapasztalatot és hozzáértést követel a szakszerű betonozás. Természetesen nem mindegy, hogy a cél egy egyszerű járdafelület kialakítása, vagy egy komoly épület alapozása, ám az kétségtelen, miszerint minden esetben gondos odafigyelésre van szükség a sikerhez.

Legyen szó bármilyen egység kiöntéséről, a zsalu távtartó helyes megválasztása egy olyan kardinális lépés, amin nagyon sok minden múlik a későbbiekben. Mielőtt azonban belevágnánk a megvalósításba, pár tényezőt feltétlenül érdemes megvizsgálnunk. Az egyik ilyen annak a kérdése, hogy a tervezett betonszerkezetnek mekkora súlyt kell majd megtartania. Ez ugyanis minél nagyobb, annál fontosabb a kivitelezés során a precizitás. Lakóházak pillérjeinél például a zsalu távtartó legkisebb elmozdulása is nagyon komoly következményekkel járhat. Ilyen esetben ugyanis fennáll a kockázata annak, miszerint a beton nem a megfelelő szögben köt meg, emellett pedig az is számottevő rizikót jelent, hogy a szerkezetében károsodás lép fel.

Nagyobb magasságú és kiterjedésű egységek kapcsán ez akár azzal is járhat, hogy a felépítmény a későbbiekben megrogy, ami nem csak óriási anyagi kárt, de akár életveszélyes állagot is előidézhet. Ez megelőzhető a volumennek megfelelő zsalu távtartó alkalmazásával. Komolyabb kivitelezések esetében ugyanakkor érdemes azt is számításba venni, miszerint ezt a munkafolyamatot tapasztalt szakértőkre bízzuk. Tudniillik a legapróbb hiba is helyrehozhatatlan károkat okozhat, s bár legyünk bármilyen körültekintők a zsalu távtartó, illetve az egyéb kiegészítők megválasztásakor, ha nincs kellő rutinunk, az mindig nagyfokú kockázatot jelent. Egyszerűbb munkák kapcsán, mint amilyen egy kisebb lépcső, vagy egy terasz, természetesen nyugodtan kísérletezhetünk, hiszen a legrosszabb esetben újrakezdjük a kivitelezést.