Mik a következményei, ha az autóba nem megfelel hűtőfolyadék kerül?

A gépjármű motorja nagyin sok hőt termel, mely akár károsíthatja is az alkatrészeket. Emiatt a hűtőfolyadék használata elengedhetetlen, hogy fenn tudjuk tartani a megfelelő üzemi hőmérsékletet, valamint az erőforrás részeit hosszú távon meg tudjuk óvni. Ha a hűtőfolyadék valamiért nem megfelelő, akkor szinte biztosan túlhevül a motor.

A nem megfelelő hűtőfolyadék használata kapcsán itt értesülhet bővebb információkról! Az autó optimális működését számos folyadék segíti a gépjárműben. Ezek közül az egyik leglényegesebb a hűtőfolyadék. Sokan egyszerűen csak hűtővíznek nevezik, azonban ez a megnevezés csak részben helyes, hiszen csak a folyadék csak egy része víz. Ha sima csapvizet alkalmaznánk helyette, az számos bosszúsággal járna, ugyanis a vízben rengeteg szennyeződés és ásványi anyag található, melyek könnyen lerakódhatnak az alkatrészekben, illetve eltömíthetik a csöveket, vagyis a folyadék nem tudná hatékonyan lehűteni a motort. Ráadásul a fém alkatrészek is könnyen korrodálódhatnának. Éppen ezért minden gépjárműben az előírt hűtőfolyadékot kell alkalmazni.

Az új generációs folyadékok nem ártalmasak a korábban gyártott autókra nézve, de a korábban gyártott folyadékokat jobb nem használni a korszerű autóknál. A fagyálló folyadékra nem csak a meleg nyári napokon van szükség, hanem télen is. Ekkor is fontos ellenőrizni a folyadékot, valamint ellenőrizni annak fagyálló képességét. Szerencsére hazánkban nem igazán lehet e téren mellé nyúlni, mivel az Európai Unió minden egyes engedélyezett terméke kivétel nélkül mínusz harminc fokig kell védelmet garantáljon. Hazánkban nem szokott ilyen hideg lenni, így akár hígítani is lehet a folyadékot, de csak óvatosan, hogy fagyálló képessége ne csökkenjen le drasztikusan.