Macskatáp

Minőségi macskatáp, egészséges cica

Mindenki tisztában van vele, hogy a macskák igazi kis ínyencek, nem érik be akármilyen falatokkal. Bár ennek némileg ellentmondhat, amikor a kukából halássza ki a falatokat vagy egy egeret majszol. Ha szeretnénk, hogy kiskedvencünk egészséges legyen és hosszú élete legyen, akkor fontos, hogy ügyeljünk a minőségi és mennyiségi etetésre.

Macskatáp kiválasztása nem könnyű feladat, már csak azért sem, mert hatalmas választék áll rendelkezésre. Mielőtt egy bizonyos típus mellett letennénk a voksunkat, nagyon fontos, hogy alaposan áttanulmányozzuk az összetevőket. Különösen a magas fehérjetartalom fontos, ugyanakkor az is lényeges, hogy a vitaminok és ásványi anyagok is legyenek a tápban. Jó megoldás lehet, ha nem csak tápot, hanem konzervet, vagyis nedves tápot is adunk az állatnak a száraz opció mellett. A csak konzerves, nedves táp általi etetés egyáltalán nem javasolt, mivel ezek az eledelek nagyrészt vízből állnak, vagyis nagyon alacsony a tápértékük és a fehérjetartalmuk. Ahhoz, hogy az állat jól lakjon nagy mennyiséget kell elfogyasztania belőle.

Gyakran nem csak az összetevőket kell nézni, hanem figyelembe kell venni a cica egyéni preferenciáit is. Például, hogy milyen fajtájú, fiatal vagy idős állat, van-e valamilyen ételérzékenysége, a lakásban vagy odakint tartjuk. Minél gondosabban választjuk ki a macskatápot, annál nagyobb valószínűséggel döntünk jól. A konyhai eledelt lehetőleg ne adjuk az állatnak, mivel komoly emésztési problémákat okozhatnak. Ha a kismacskák táplálására gondolunk, szinte azonnal a tej ugrik be, azonban nagyon sok cica emésztőrendszere nem termel elegendő enzimet a laktóz lebontásához, mely hasmenést okozhat. Emiatt jobb kerülni a tejet, viszont, ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor döntsünk a kifejezetten macskák számára kifejlesztett macskatej mellett.