Kerti fólia

Mire ügyeljünk kerti fólia felállításakor?

Amennyiben olyan családi házban élünk amihez tartozik kert is, vagy hobbicélból bérlünk egy területet, mindenképpen érdemes megpróbálkoznunk a növénytermesztéssel. Nem csak azért, mert így friss, ellenőrzött forrásból származó élelmiszert tudunk előállítani, de a természet közelsége és a szabad levegőn végzett feladatok a testi és lelki egyensúly megteremtésében is nagy szerepet vállalhatnak.

Ahhoz, hogy eredményesek lehessünk, előbb-utóbb szinte biztosan szükséges lesz egy kerti fólia felállítása. A kizárólag szabadtéri termesztés ugyanis nem várt nehézségekkel járhat, különös tekintettel a talaj állapotára és a mikroklímára. Szerencsére ma már nincs szükség drága üvegházak építésére, tudniillik a kerti fólia tökéletesen ellátja ezt a feladatot, ráadásul sok esetben jóval egyszerűbben és komfortosabban. A sikerhez ugyanakkor elengedhetetlen, hogy mind vásárláskor, mind pedig telepítéskor ügyeljünk azokra a tényezőkre, amik alapjaiban befolyásolják az eredményességet. Az egyik ilyen a kerti fólia mérete és a sátor kialakítása, azaz alakja.

Minél nagyobb légtömeget zár közbe a sátor, az annál nehezebben melegszik fel és hűl le, ezzel pedig feltétlenül kalkulálnunk kell. Az is lényeges szempont, hogy minél méretesebb a kerti fólia, annál inkább ki van téve a külső behatásoknak, legfőképp a szél erejének. Ezért aztán nagy hangsúlyt kell fektetnünk az elhelyezésre is. Amennyire lehetséges, olyan helyet válasszunk, ami szélvédett, de még ennél is kardinálisabb kérdés, a talaj elegyengetése. Minél vízszintesebb az alap, annál kevésbé jelent gondot egy nagyobb széllökés a kerti fólia szempontjából. Mivel egy-egy ilyen felépítménnyel hosszú távra tervezünk, a váz kialakításán sem érdemes spórolni. Az alumínium, illetve a galvanizált acél nem csupán roppant tartós és időtálló, de kellő stabilitással is rendelkezik, így érdemes ezek mellett letenni a voksunkat.