Aranykalászos gazda tanfolyam

Mit is takar az aranykalász és milyen tudásanyag sajátítható el a kurzuson?

Napjainkban már egyáltalán nem számít szokatlannak, ha valaki úgy dönt, felnőttkorában vált szakmát, sőt, valójában erre egyre gyakrabban kerül sor. Ilyenkor persze erősen megfontolandó, milyen irányba is érdemes elindulni, ám az kétségtelen, hogy a mezőgazdaság rengeteg lehetőséget rejt magában.

Kellő háttértudás hiányában pedig egy aranykalász kurzus kiváló választást jelent az alapok elsajátításához. Sokszor felmerülő kérdést jelent ugyanis, miszerint ahhoz, hogy a mezőgazdaságban önállóan képesek legyünk az aktív munkavégzésre, milyen ismeretek elengedhetetlenek. Nos, a szakoktatók által összeállított aranykalász tananyag pontosan úgy lett megtervezve, hogy tartalmazzon mindent, ami ehhez szükséges. Ennek megfelelően a képzés a növénytermesztés technológiáival kezdődik, ebben pedig kiemelt szerepet kap a termőtalaj előkészítése és kezelése is. Anélkül ugyanis hosszú távon nem lehetséges megfelelő eredményeket elérni. Ezt követően kerül sor a vetés, illetve a betakarítás módszertanának bemutatására, valamint a termények raktározásával kapcsolatos tudnivalókra.

Nagyon fontos észben tartani azt is, miszerint egy aranykalászos gazda titulussal rendelkező szakember nem csak a növénytermesztés technikai hátterével van tökéletesen tisztában. A mezőgazdaság ezen ága ugyanis az esetek túlnyomó többségében szorosan összefügg az állattartással, hiszen a gazdaságok nagy részében ez a két folyamat párhuzamosan zajlik. Ezért aztán az aranykalász kurzus tananyagának szerves részét képezi az állattenyésztés is. Mivel a bizonyítvánnyal rendelkező szakemberek esetében elvárás, hogy képesek legyen önálló munkavégzésre – akár őstermelőként is -, ezért a jogi, illetve törvényi szabályozások áttekintése sem maradhat ki az aranykalász képzésből. A minden részletre kiterjedő agrárvállalkozási ismeretekből pedig mindent megtudhatunk, amire az első időkben csak szükség lehet.