Kónusz

Rendkívül precízen kell eljárni a kónusz telepítésénél

Építőipari kivitelezések esetében néhanapján olyan apró dolgokon múlik az eredményesség, amelyekre talán a legtöbben nem is gondolnánk. Különösképp így van ez az egyes szerkezeti elemek létrehozásánál, betonozáskor.

Tudniillik például a kónusz alkalmazását gyakorta mellőzik, noha alapvetően egy olcsó kiegészítőnek számít, telepítésével pedig számtalan későbbi problémának elejét lehet venni. A vasbeton elterjedésével sokkal egyszerűbbé vált a nagyobb építmények stabilitásának biztosítása, ugyanakkor a technológia a természetéből fakadóan kiemelt precizitást igényel. A kónusz e tekintetben is jelentősen megkönnyíti a munkánkat. Ugyanis amikor az acélrudak elhelyezése a feladat, akkor a szálaknak pontosan az előírt irányban kell állniuk, így a tartás biztosítása ekkor kulcsfontosságú tényező. Emellett arról sem szabad megfeledkeznünk, miszerint a nedvesség okozta korrózió is sikeresen elkerülhető – de legalábbis nagyban késleltethető – a kónusz szakszerű alkalmazásával. Akad azonban még egy tulajdonsága ezeknek a kellékeknek, ami nélkülözhetetlenné teszi őket.

Ez pedig nem más, mint a rudazat betonra gyakorolt nyomásának eloszlatása. A túlságosan nagy mértékű feszítőerő ugyanis hosszú távon akár a felület repedésével, törésével is járhat, ami aztán csak komoly beavatkozások árán – többnyire bontással – orvosolható. Természetesen minden esetben kiemelt figyelmet kell fordítani a gyártói ajánlásokra, illetve a különféle szabványok betartására is, mielőtt a kónusz beszerzése, valamint telepítése megtörténne. Ugyancsak kardinális ügyelni a biztonságra, hiszen a betonacélvégek könnyen okozhatnak súlyos sérüléseket. Emiatt aztán a kónusz applikálásánál elengedhetetlen a szükséges védőfelszerelések szakszerű alkalmazása. Legyünk nagyon körültekintők, tervezzünk meg minden lépést előre, így garantáltan tökéletes eredményt érhetünk el.