Turbó javítás

Turbó felújítás gyorsan és szakszerűen

A mai modern autók a hihetetlen mérnöki precizitásnak köszönhetően olyan teljesítményre képesek, ami pár évtizeddel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt. Napjainkban a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett az alacsony hengerűrtartalom ellenére is egyre nagyobb nyomatékkal és hatékonysággal bírnak ezek a járművek. Ehhez azonban rendkívül érzékeny alkatrészek és részegységek használatára van szükség, melyek jóval több odafigyelést igényelnek, mint a régi szívómotorok.

A turbó felújítás éppen emiatt időnként elkerülhetetlen. A szerkezet öntvénye ugyanis meglehetősen sérülékeny, emellett hosszú távon nem reagál jól a szélsőséges hőmérsékletre, sem annak hirtelen változására. Természetesen elővigyázatossággal nagyon sokat tehetünk azért, hogy a turbó felújítás minél ritkábban váljon szükségessé. Ennek legegyszerűbb módja, ha legalább egy percig hagyjuk járni a motort, mikor megérkeztünk a célunkhoz. Így a turbinának van ideje lelassulni és fokozatosan hűlni, méghozzá úgy, hogy a kenése is biztosított marad. Ugyanakkor minden óvintézkedés ellenére is megeshet, hogy meghibásodás történik és teljesítménybeli gondokat, vagy sípoló hangot tapasztaltunk.

Ezt okozhatja akár a kipufogó, vagy épp a kompresszor felől érkező anyag is, ami véletlenül a lapátok közé kerül, így elkoptatva azokat. Ilyenkor nincs mit tenni, az egyetlen megoldás a turbó felújítás. Nem érdemes halogatni a dolgot, mert az aránylag könnyen javítható helyzetből akár sokkal nagyobb probléma is keletkezhet. Ezért aztán amint észleljük a tüneteket, késlekedés nélkül forduljunk szakemberhez. A turbó felújítás egy kényes és nagy hozzáértést igénylő művelet, ezért aztán mindenképpen csak a legmegbízhatóbb csapatra szabad bízni. Így ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy újra hosszú évekig hibamentesen használhatjuk majd a feltöltőt.