Üzleti ajándék

Valóban számít az érték egy üzleti ajándék esetében?

Bizonyos alkalmak megünneplésénél nagyon körültekintő módon kell kiválasztanunk, mit is ajándékozunk, különösképp, amikor a célszemély nem egy hozzánk közel álló családtag, vagy jóbarát. Kifejezetten nagy dilemmát jelenthet annak eldöntése, mivel lepjük meg munkatársainkat.

Tudniillik egy üzleti ajándék vonatkozásában több tényezőt is vizsgálnunk kell. Vezetőként ilyenkor nem csupán az a fontos, hogy egy-egy ilyen szuvenírrel növeljük az elköteleződést, de egyben meg kell találnunk a tökéletes egyensúlyt is a különböző beosztással rendelkező kollégák közt. Bár kényelmes megoldás, ha az összes üzleti ajándék ugyanaz, ám ez szinte garantáltan sértődéshez, de legjobb esetben is súrlódásokhoz vezethet. Emiatt aztán a legoptimálisabb megoldást az jelenti, ha jó előre alapos tervet készítünk. Így egyrészt a büdzsénket is sokkal könnyebben tudjuk kordában tartani, másfelől pedig biztosan mindenki olyan volumenű meglepetésben részesül majd, amit a rangja és az aktuális teljesítménye indokolttá tesz.

Jogosan merülhet fel aggodalomként ilyenkor, hogy vajon mekkora jelentőséggel bír az üzleti ajándék értéke. Nos, az igazság az, hogy egyes alkalmakat leszámítva ez a szempont sokkal kisebb befolyással bír a sikerességet illetően, mint azt előzetesen esetleg gondolnánk. Természetesen egy kerek évfordulóra, vagy egy nyugdíjaztatásra mindenképpen ajánlott valami tényleg maradandó üzleti ajándék mellett letenni a voksunkat, ám ekkor sem szükséges vagyonokat elköltenünk. Egy igényes karóra például mindig remek választást jelenthet, de akár a tollkészlet, vagy bármilyen egyéb nívós kiegészítő jó alternatívának bizonyulhat. Általánosabb ünnepek vonatkozásában azonban még ilyen értékhatárban sem feltétlen kell gondolkodnunk egy-egy üzleti ajándék kapcsán, sokkal fontosabb, hogy a választott szuvenír egyedi és hasznos legyen.