Niagara-vízesés

Amerika egyik fő látványossága, a Niagara-vízesés

A Niagara vízesés méltán az Amerikai Egyesült Államok egyik legszebb látványossága, melyre évente több millió turista kíváncsi. Ez a természeti képződmény jóval több, mint csupán egy egyszerű zuhatag. Története több szempontból is érdekes.

Niagara-vízesés említésekor a legtöbb ember egyetlen hatalmas zuhatagra gondol, azonban valójában három vízesésről van szó, melyek közül kettő az Amerikai Egyesült Államok területén fekszik, melyek a Bridal Veil Falls és az American Falls, egy pedig kanadai területen fekszik, mely a Patkó elnevezést viseli. A Niagara-vízesés nem csupán New York állam legnépszerűbb turisztikai látványossága, hiszen szerte az Államokból és a világból rengetegen érkeznek ide, hogy megcsodálják ezt az elképesztő természeti látványosságot. New York állam számára azért is fontos a vízesés, mert a térség egyik fő energia ellátója. Óránként körülbelül huszonötezer milliárd liter zúdult le a mélybe, azonban az erózió lassítása érdekében az amerikai és a kanadai kormány szabályozza a víz mennyiségét. A Niagara-vízesés manapság a világ legnagyobb elektromos áramforrása, köszönhetően a lezúduló víz hasznosításának.

A Niagara-vízesés megtekintése bármely napszakban ajánlott, ugyanakkor érdemes éjszaka is megnézni a csodás zuhatagot, ugyanis a színes reflektorokkal történő megvilágítás varázslatos hangulatot kölcsönöz a vízesésnek. Érdekesség, hogy egészen 1886-ig, vagyis a Szabadság-szobor felállításáig Amerika és az Újvilág szimbóluma a Niagara-vízesés volt. Ennek megfelelően minden Amerikába érkező fontosnak tartotta, hogy ellátogasson a monumentális zuhataghoz és elmondhassa magáról, hogy élőben látta. Ha te is szeretnéd látni a Niagara vízesést és utazni készülsz, akkor mindenképp köss utasbiztosítást!