Duzzadószalag

Beépítés előtt mindenképpen ellenőrizni kell a duzzadószalag állapotát

Számtalan tényező függvénye, hogy egy-egy kivitelezés végül mennyire lesz majd tartós és az elkészültét követően mikor lesz szükség az első komolyabb felújításra. Különösképp kardinális kérdés ez az épületek alapjait tekintve, ugyanis ezek jelentik azt a vázat, amire a struktúra kerül, arról nem is beszélve, miszerint az utólagos javítás itt a legnehezebb. Ezért aztán nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségre.

A duzzadószalag szakszerű applikálása ugyan csak egy apró szelete ennek a folyamatnak, ám rendkívüli fontossággal bír. Tudniillik akár magas-, vagy épp mélyépítés történik, a munkahézagok kritikus pontot jelentenek a vízbetörés kockázatát vizsgálva. A betonelemek ugyanis komoly károsodást szenvedhetnek el a folyamatos nedvesség hatására, ami idővel repedésekhez és akár a tartószerkezet teljes megrogyásához is vezethet. Ezt megelőzendő a hézagokat duzzadószalag segítségével kell szigetelni. Szerencsére ez az eljárás roppant egyszerűen elvégezhető és nem igényel speciális szerszámokat, vagy gépeket sem.

Elsőként azt kell meghatározni, hogy az adott felület esetében a duzzadószalag milyen módszerrel legyen rögzítve. Ezt többféle szempont is befolyásolhatja, ám alapvetően mind a ragasztásos, mind pedig a mechanikai leszorítással történő metódus eredményes lehet. Előbbi esetében arra kell nagy hangsúlyt fektetni, hogy a tapadási felület zárványoktól és mindenfajta szennyeződéstől mentes legyen. Így a duzzadószalag tökéletes fedést biztosít és garantáltan nem engedi át a nedvességet. Amennyiben úgy határozunk, hogy például rácsozat alkalmazásával szorítjuk le a szalagot, akkor is alapos előkészületre van szükség. Ilyen esetekben pedig az is kardinális kérdés, hogy elegendő ráhagyással dolgozzunk – ez oldalanként minimum 10 centimétert jelent -, így ugyanis elkerülhető a beton megrepedése.