Szegélyléc

Ezeket a tulajdonságokat vizsgáljuk a szegélyléc kiválasztásánál

Akár otthoni barkácsolásról legyen szó, vagy valamilyen sokkal nagyobb volumenű építőipari kivitelezésről, a siker érdekében kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk a felhasznált anyagok típusára és minőségére. Nincs ez másképp a különféle kiegészítők kapcsán sem, hiszen egy kevésbé optimális darab akár az egész folyamatot megakaszthatja.

A szegélyléc ma már egy rendkívül sokoldalúan felhasználható komponens, hiszen tucatnyi fajtája érhető el a kínálatban és a kertészeti céloktól kezdve a betonalapok kialakításáig bezárólag szinte mindenre alkalmazható. Ugyanakkor kellő tapasztalat hiányában épp a széles választék az, ami nagyban megnehezíti a választásunkat. Természetesen a legbölcsebb az, ha kikérjük egy szakember véleményét, ám ezzel együtt sem árt, ha rendelkezünk némi információval a szegélyléc típusait és azok tulajdonságait illetően. Elsőként a kiegészítő anyagát kell górcső alá vennünk. Ezt főképp az határozza meg, milyen folyamatokhoz használjuk majd a kelléket, lévén ettől függ, milyen speciális tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Ugyanezen oknál fogva nem mindegy az sem, bel-, avagy kültéren lesz elhelyezve a szegélyléc, miként az időtáv is kardinális jelentőséggel bír. Ha nagyobb távlatokban gondolkodunk és kinti projekthez keresünk megoldást, akkor feltétlen olyan modell mellett tegyük le a voksunkat, ami ellenáll az UV-sugárzásnak és a folyamatos nedvességnek is. A rozsdamentes acél ebből a szempontból is kiváló választást jelent, ám azt tartsuk szem előtt, miszerint vágása külön szerszámot igényel és bekerülési költsége is jóval magasabb, mint a hagyományos, műanyag modelleknek. Szintúgy figyeljünk oda arra, milyen módon lesz rögzítve a szegélyléc. Szegelés, vagy csavarozás – netán ragasztás – esetén ugyanis egész más előkészítést igényel a felület.