Madárriasztó

Hatékony madárriasztók széles választékban

Teljesen mindegy, hogy ipari vagy lakossági területről van szó, a madárürülék és a madártollak jelenléte több szempontból is problémát jelent. Arról már nem is beszélve, hogy gyakran az elhullott madarak is gondot jelentenek.

Madárriasztó nagy segítséget jelenthet, ha eleged van a madarakból, melyek tollaikkal és bélsárral lepik be a teraszod, erkélyed és egyéb helyeket. A természettel és azok lakóival való együttélés nem minden esetben akadálymentes. A megoldást nem az jelenti, ha puskával őrködik az adott terület felett, hanem ha hatékony, ám de kíméletes madárriasztókat alkalmaz az adott területen. Vannak elektromos és fizikai madárriasztók. Előbbiek hanggal, villanófénnyel vagy ultrahanggal működnek. A hanggal működő madárriasztók kapcsán érdemes tudni, hogy ezek működése az emberi fül számára is jól hallható. Ipari és lakossági célra kifejlesztett típusokat is lehet kapni. Az elektromos madárriasztó olyan frekvencián működik, mely a madarak számára rendkívül zavaró. Mivel a madár az adott területet ellenségesnek ítéli meg, ezért rövid időn belül elhagyja azt.

Az elektromos madárriasztók mellett vagy helyett fizikai akadályozókat is lehet alkalmazni. A madárriasztó tüske hatékony módja a madarak távoltartásának. A tüskét akár acél vagy műanyag formában is meg lehet választani. Ezeket kültéri alkalmazásra fejlesztették ki, időjárás álló változatban. Használatukkal meg lehet akadályozni, hogy az adott területre leszálljanak a madarak. Szintén jó megoldás lehet még a mű ragadozómadár, mely élethű megjelenése által távol tartja a madarakat. Annak érdekében, hogy a műmadár hosszútávon is beváltsa a hozzá fűzött reményeket, mindenképp meg kell változtatni bizonyos időközönként a mű madár helyét, így a madarak nem szoknak hozzá.