Geotextília

Mi az a geotextília és miért jó?

A geotextília egy kertekben, illetve infrastrukturális munkák esetében alkalmazott szintetikus és áteresztő textilanyag, amely számos pozitív funkcióval rendelkezik. Például a talajon alkalmazva képes elvezetni, védeni, szűrni, elválasztani és megerősíteni. A rengeteg pozitív hatásnak köszönhetően nagy hiba lenne nem kihasználni az előnyöket.

Geotextília számos területen hatékonyan alkalmazható. A teljesség igénye nélkül csak néhány példát említve kikötők, utak, vízelvezető rendszerek és hulladéklerakók esetében is nagyon jól használható. Elkészítési módjuk alapján többfélekategóriába lehet sorolni a geotextíliákat. A sunikft.hu webáruház kínálatában nem szőtt, tűnemezelt típusúakat lehet találni. Ezek a geotextíliák rövid vágott szálakból vagy folyamatos szálból épülnek fel. A szálak kötése többféleképp megvalósulhat, például mechanikai, kémiai vagy hőtechnikákkal valósulhat meg. A kertben különösen hasznos talajtakaróként, a murva vagy a fenyőmulcs alá rejtve, ugyanis így kiválóan ki lehet használni előnyeit. Nem csupán a talajon, hanem a kerti tavak szigetelésénél is hatékonyan lehet alkalmazni. Utóbbi esetben a fólia alá kell helyezni, amivel a tó szigetelése növelhető. Azért is fontos, hogy a geotextília a fólia alá kerüljön, mert így a talajban lévő törmelék és kövek nem tudnak neki ártani.

Rostszerkezetének sűrűsége által hatékonyan felszívja a talajban lévő tápanyagban gazdag apró részecskéket, de eközben a víz áthaladását sem akadályozza. Ennek köszönhetően megakadályozható a pangó víz képződése és megvalósítható a hatékony talajvíz elvezetés. Nyáron a letakart területen kevésbé tud kikelni a gyom, így nem kell órákat tölteni a kertben a gazolással foglalkozva. Ráadásul az így létrehozott árnyékok megakadályozzák a gyors talajszáradást, illetve annak felmelegedését.