Bálacsomagoló

A bálacsomagoló használata számtalan előnnyel jár

A szálastakarmányok hosszú ideig történő eltárolása komoly dilemmát jelentett, hiszen ez egy olyan kérdéskör, aminek az állattartásban kardinális szerepe van. Függően attól, hogy az adott területen milyen időjárás tapasztalható, mind a túlzott nedvesség, mind pedig a kiszáradás megkeserítheti a gazdák életét. Szerencsére erre a problémára ma már létezik hathatós megoldás.

A bálacsomagoló gépek elterjedése nagyjából fél évszázaddal ezelőtt indult Európában, kezdetben a skandináv területeken. Az itteni klíma ugyanis egyáltalán nem kedvezett a szabadon tárolásnak, hiszen a takarmány ideális nedvességtartalma 70% körül van, esetleg némileg kevesebb. A nyirkos időjárás azonban gyors romlást idéz elő, ami legegyszerűbben úgy akadályozható meg, ha a szálastakarmányt fólia fedi. A bálacsomagoló ezt a folyamatot automatizált módon látja el, ezzel pedig rengeteg idő megspórolható, arról nem is szólva, hogy ez tipikusan egy olyan feladat, aminél kardinális jelentőséggel bír a sebesség. Ugyanakkor az egyáltalán nem mindegy, melyik bálacsomagoló mellett tesszük le a voksunkat.

Tudniillik a kínálat ma már hatalmas, ami az egyre növekvő keresletet vizsgálva persze a legkevésbé sem meglepő. Ugyanakkor miképp a mezőgazdasági nagy gépek java része, úgy a bálacsomagoló bekerülési költsége is magasnak tekinthető, ezért aztán nagyon alaposan meg kell fontolnunk, milyen tényezők alapján hozzuk meg a döntésünket. Amennyiben még nem rendelkezünk bálázóval, akkor választhatunk olyan konstrukciót, ami egy körben elvégzi a fóliázást is. Természetesen külön-külön is megvásárolhatók ezek a masinák, így ha csak a bálacsomagoló hiányzik, akkor is megtaláljuk az optimális megoldást. Mielőtt határoznánk, mérlegelnünk kell, milyen alakú bálákat szeretnénk és persze a gép működési elve is kardinális kérdést jelent.