Málna

Miért érdemes gyakran málnát fogyasztani?

A nyár beköszöntével számos gyümölcs friss, érett állapotban való fogyasztására lehetőség adódik, akár a fákról és a bokrokról. A piacokon és a szupermarketekben is be lehet szerezni a málnát, de a szerencsések akár a kertben is leszedhetik a növényről is fogyaszthatják.

Málna júniustól egészen őszig terem. Mivel ekkor van szezonja, így a boltokban is ebben az időszakban lehet megtalálni. A teljes elszíneződést követően érdemes leszedni a bokorról, ugyanis csak tökéletesen érett állapotban igazán finom. A boltban vásárolva arra kell figyelni, hogy szép, sérülés és rohadás mentes darabokat vásárolj. Ha átlátszó műanyag dobozban veszed meg, akkor célszerű megnézni a doboz alját, hogy lásd, valóban ép darabok találhatók-e. Tartósítás nélkül viszonylag gyorsan megromlik a gyümölcs, még abban az esetben is, ha hűtőszekrényben tárolod. A többség azonnal befalja a málnát, de ha te mégis eltennéd későbbre, akkor azt javasoljuk, hogy tedd fagyasztóba. Így viszonylag megőrizheted az ízét és az állagát a felengedést követően.

A málna tele van hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Különösen a C-vitamin tartalma kimagasló.  De, bőven van benne A-vitamin, K-vitamin, B komplex vitamin és E-vitamin is. Az ásványi anyagok közül a magnézium, vas, réz, mangán és kálium említésre méltó. A réz például elengedhetetlen a vörös vérsejtek termeléséhez. A káliumnak pedig fontos szerepe van a vérnyomás és a szívritmus szabályozásban. A népi orvoslás is előszeretettel alkalmazta a málnát olyan jótékony hatások miatt, mint a lázcsillapítás, a vértisztító hatás. Ezenkívül depresszió, vérszegénység és szívbetegség esetén is hatékony lehet. Önmagában is nagyon finom, de süteményekben még ízletesebb lehet. De, akár egy egyszerű joghurtot is fel lehet dobni, ha málnát raksz bele.