Zsaluanyagok

A zsaluanyagok használata nagyban meggyorsítja a kivitelezést

Építkezések kapcsán kiemelt jelentőséggel bír az idő, hiszen minél jobban elhúzódik a kivitelezés, az általában annál magasabb költségeket is jelent, hiszen ma már a munkaerő számít az egyik legdrágább részegységnek. Emiatt aztán érdemes mindent megtenni az egyes folyamatok optimalizálása érdekében, különös tekintettel a nagyobb léptékű fázisokra, mint amilyen az alapozás, illetve a tartószerkezetek kialakítása.

Megfelelő zsaluanyagok segítségével ugyanis rengeteg időt és energiát megspórolhatunk. A frissen kiöntött beton száradását természetesen nem tudjuk – és nem is tanácsos – mesterségesen felgyorsítani, ám egyáltalán nem mindegy, hogy minden tökéletesen sikerül elsőre, vagy csak napok, netán hetek múltán szembesülünk vele, miszerint a kész elemek tökéletlenek. A zsaluanyagok kardinális eszközöknek számítanak ebben a folyamatban, hiszen a beton megtámasztásáért és alaktartásáért felelnek. A folyamat során kiemelt jelentősége van a precizitásnak, gyakorta pár centiméter eltérés is olyan hézagokat okoz, amik a későbbiekben komoly problémákhoz vezethetnek.

Ezért aztán minden az adott feladathoz kell kiválasztanunk a zsaluanyagok közül a legoptimálisabbat. A döntés során figyelembe kell vennünk mekkora méretekről – és tömegről – van szó, ám az egyéb, speciális körülményeket is vizsgálnunk kell. Kisebb munkálatok kapcsán még ma is megfelelő lehet a fa zsaluanyagok közül választanunk, ám gyakorta a műanyaggal könnyebben eredményt érhetünk. Utóbbi ugyanis legalább olyan olcsó, ám jóval strapabíróbb, könnyedén méretezhető és ami a legfőbb, a nedvesség hatására egyáltalán nem veszít az alakjából. Komolyabb beruházások esetében azonban elengedhetetlen a nagyobb ellenálló képesség, ilyenkor az acél zsaluanyagok jelenthetik a legoptimálisabb alternatívát.