Baleset

Balesetet okoztam más autójával. Hogyan tovább?

Még a legtapasztaltabb sofőrökkel is előfordulhat, hogy balesetet okoznak, akár egy apró figyelmetlenség következtében. Mindenki tisztában van azzal, hogy ha a baleset a mi hibánkból történt, akkor a KGFB állja a vétlen sofőr kárát. De, mi történik akkor, ha olyan autóval történik a baleset, amely nem a miénk, tehát kölcsönbe kaptuk.

A más autójával történő károkozás kapcsán ide klikkelve tudhat meg bővebb információkat! Ha a baleset egy kölcsönkapott gépjárművel történik, abban az esetben sem kell aggódni, ugyanis a Kötelező Gépjármű Felelősség Biztosítás ez esetben is térít a vétlen sofőrnek. Ekkor is, mint mindig, a károkat a gépjármű üzembentartója viseli. A felmerülő költségeket pedig az üzembentartó által fizetett KGFB rendezi. Az is fontos információ, hogy habár a balesetet nem az üzembentartó okozta, a bonus-malus besorolása változik. Ezt ugyanis a biztosító a gépjárműre és annak üzembentartójára alkalmazza. Éppen ezért alaposan át kell gondolni, hogy kinek adjuk kölcsön az autónkat. Jobbára egy családtagnak vagy jóbarátnak adjuk kölcsön az autónkat, aki remélhetőleg elismeri felelősségét és kifizeti a kárunkat.

Ha nem szeretnénk lemondani az üzembentartói jogunkról, viszont mindenképp be akarjuk magunkat biztosítani, akkor célszerű kölcsönadási szerződést kötnünk azzal, akinek kölcsön akarjuk adni az autónkat. Ez azért is előnyös, mert így nem kell amiatt aggódnunk, hogy egy szabálysértés vagy gyorshajtás miatt minket ér a büntetés, mivel a szerződés védelmet nyújt. Nem csupán nekünk, de annak is, akinek az autót kölcsön adjuk, mivel a szerződésben a károk is fel vannak tüntetve, így a korábban keletkezett károk költségeit nem kell neki állni. Csak azokért felel, amiket ő okoz. Ezenkívül a CASCO biztosítás kötése is nagyon hasznos lehet.