Munkavédelmi kiegészítők

Ezért kardinális a munkavédelmi felszerelés rendszeres ellenőrzése

Ahhoz, hogy fizikai munkavégzés közben a minimálisra redukáljuk a balesetek lehetőségét, nagyon sok mindenre kell odafigyelnünk. Különösképp igaz ez az építőiparban, ahol kiemelten magas a súlyos sérüléssel végződő szerencsétlenségek aránya, hisz már a körülmények is rendkívül sok rizikóval járnak. Ezért aztán kardinális mindent lehetséges óvintézkedést megtennünk.

Ezek közül a legfontosabb az előírás szerinti munkavédelmi felszerelés állandó használata. Az üzemi területen ugyanis nem csak a magasból leeső tárgyak jelentenek komoly kockázatot, de az éles elemek is balesetveszélyesek, nem beszélve az áramütésről, vagy a munkagépek okozta veszélyhelyzetekről. Ennek tükrében a sisak, a láthatósági mellény, a megfelelő kesztyű, illetve bakancs mind-mind olyan munkavédelmi felszerelés, aminek a hiánya akár végzetes következményekkel is járhat. Ugyanakkor nem csak a következetes alkalmazás fontos kérdés, de a rendszeres ellenőrzés is életbevágó. Érdemes napi szinten megvizsgálni az egyes kiegészítők állapotát és ha hibát tapasztalunk valamelyiken, azt azonnal cseréljük le egy újra.

A testünket közvetlenül védő munkavédelmi felszerelés mellett azonban elengedhetetlen a területen található veszélyes tárgyak biztonságossá tétele is. A törvényi előírások szerint ez minden esetben az építés- és művezetés feladata, ám ha valamilyen hiányosságot észlelünk, akkor a saját érdekünkben azt azonnal jeleznünk kell a felelős személynek. Ilyen munkavédelmi felszerelés például a védőprofil, illetve a védősapka is. Ezek célja, hogy a kiálló betonacélvégek éles pontjait eltakarva megakadályozzák, hogy egy esetleges rázuhanás komoly sérülésekhez vezessen. Ugyancsak fontos az egyes területeket leválasztó jelzőkerítés kifogástalan állapota is. Tudniillik ennek hiányában olyan helyen is átjárás folyhat, ahol az amúgy tilos lenne.