GRP rács

GRP rács esetében is ügyeljünk a terhelési, illetve környezeti követelményekre

Nagyobb ipari létesítmények esetében kizárólag olyan anyagok használhatók járófelületként, burkolásra, vagy épp elektromos védőpanelként, amik minden szempontból megfelelnek a biztonsági előírásoknak. Ez komoly dilemmát okozhat az üzemeltetést végzőknek, hiszen hatékonyság tekintetében az a legszerencsésebb, ha ezek az igények egyetlen anyaggal megvalósíthatók.

Erre a célra a GRP rács remek megoldást jelent. A rendkívül ellenálló és strapabíró, üvegszállal megerősített műanyagból álló panelek ráadásul roppant könnyen kezelhetők, lévén méretre vágásuk pillanatok alatt elvégezhető és ehhez különleges szerszámozottságra, vagy szaktudásra sincs szükség. A legtöbb esetben azonban mégis érdemes szakértő segítségét kérni, amikor a GRP rács beszerzéséről van szó. Egyrészt a speciális körülmények fokozott elővigyázatosságot igényelnek a modell kiválasztásánál. Tudniillik egyáltalán nem mindegy, milyen külső behatásokkal szemben kell kiemelt ellenállósággal bírnia a felületnek. Ez lehet UV-sugárzás, rendszeres hőingadozás, de akár korrodálódásnak való kitettség is.

Ugyancsak kardinális kérdést jelent a várható igénybevétel is. Noha az összes GRP rács esetében elmondható, hogy szerkezetük rendkívül masszív, feltétlenül szem előtt kell tartani, hogy az ipari terhelések eltérnek a közlekedési területek terheléseitől. Ennek tükrében kell választani a rendelkezésre álló modellek közül, hiszen ellenkező esetben jóval gyorsabb avulással kell majd számolnunk. Kültéri alkalmazás vonatkozásában épp emiatt kulcsfontosságú a napsugárzás elleni védelem. Ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott GRP rács megfelelt-e ASTM G154 szabvány szerinti UV-teszten, hiszen csak ezeknél a típusoknál garantált az időtállóság. Jól látszik tehát, miszerint számtalan tényezőt kell vizsgálni, mielőtt meghoznánk döntésünket, így járjunk el nagyon körültekintően és szükség esetén kérjük specialista útmutatását.