Bicska

Mekkora pengéjű bicska az ideális?

A legtöbb esetben nem fektetünk kellő figyelmet a különféle kések megvásárlására és sokkal inkább a mennyiségre helyezzük a hangsúlyt, mintsem a minőségre.

Egy bicska esetében viszont hatalmas hiba lenne így cselekednünk. Míg ugyanis otthon, vagy épp a műhelyünkben számtalan különféle kialakítású vágószerszám áll a rendelkezésünkre, addig a bicska legfőbb erénye, hogy mindig a zsebünkben van és olyan esetekben is alkalmazhatjuk, amikor egyéb alternatíva nem elérhető. Ezért aztán kardinális jelentőséggel bír, hogy minőségi modellt vásároljunk és kiemelt figyelmet fordítsunk az egyes elemek tulajdonságaira. Előzetesen talán nem is gondolnánk, ám ez utóbbiak közül a bicska pengehosszúsága és vastagsága bír a legnagyobb jelentőséggel. Ez a két tulajdonság tudniillik alapvetően határozza meg, pontosan milyen feladatokra használható eredményesen az eszköz. Komolyabb vágásokhoz elengedhetetlen a robosztus, masszív kialakítás, ám ha gyakorta szembesülünk ilyen tennivalókkal, akkor megfontolandó lehet egy vadászkés beszerzése.

Általános célokra ugyanakkor ne válasszunk túlságosan nagy méretű modellt, mert finomabb faragásokhoz, étkezéshez már kényelmetlen lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy balesetveszéllyel jár a használata. Nagyjából 4-6 centiméter az a hossz, ami mindenkinek kézre áll, ám ezt egyéni preferenciáink is befolyásolják, így a legbölcsebb, ha még vásárlás előtt kipróbálunk pár variációt. Köszönhetően a komoly kínálatnak, ma már szinte bármilyen kiegészítővel szerelt bicska beszerezhető. A reszelő, csavarhúzó teljesen elterjedt tartozék, de a dugóhúzóval, sörnyitóval, vagy épp ollóval szerelt változatok sem ritkák. Alaposan fontoljuk meg, mi az, ami egy bicska esetében számunkra valóban fontos és használható és eszerint válasszuk ki a tökéletes példányt.