Autó kigyulladás

Milyen okai lehetnek az autó kigyulladásának?

Egy autó megvásárlása, illetve fenntartása egyáltalán nem olcsó mulatság. Mindenképp óvni kell és költeni rá, annak érdekében, hogy a gépjárművet minél hosszabb ideig lehessen gond nélkül használni. Sajnos balesetek és egyéb okok miatt azonban nagy ritkán a tűz martalékává válhat a gépjármű.

Az autó kigyulladásának okairól itt olvashat bővebb információkat! Hazánkban minden évben előfordulnak autótüzek. Habár viszonylag ritkán lehet hallani róluk, azonban gyakran száz fölött van ezek száma. Többféle oka lehet az autó kigyulladásának. Az egyik leggyakoribb ok, hogy egy nagyobb karambolt követően kap lángra az autó. Ennek elkerülése érdekében a gyártók igyekeznek úgy elkészíteni az autókat, hogy lehetőleg olyan részek ne sérüljenek meg, melyek könnyen lángra kapnak. Biztos módszer viszonyt sajnos nincs. A balesetek nagyrészét emberi mulasztás okozza. Például a kánikulában az utastérben felejtett gázzal működő spray vagy öngyújtó. A dohányzás szintén tüzet okozhat, ha a csikk nincs megfelelően elnyomva. Az emberi mulasztás és hiba mellett a rossz műszaki állapot is komoly kockázati faktor.

A statisztikákban azok az autók is helyet kapnak, melyek nem a közutakon gyulladnak ki. Ilyenek például azok a gépjárművek, melyek szándékos gyújtogatás miatt semmisülnek meg. De, akár máshonnan is átterjedhet a tűz az autóra. Például, ha az autó mellett álló lángoló kukáról terjednek át a lángok a gépjárműre. Ha az utakon alakul ki a tűz váratlanul, akkor szinte biztosan a nem megfelelő műszaki állapot áll a háttérben. Gyakran egy zárlatos vezeték vagy rossz helyre cseppenő gyúlékony folyadék okozza a váratlanul kialakuló tüzet. Ha a motortérben alakul ki tűz, akkor az óriási probléma, mivel nagy esélye van a robbanásnak. Éppen ezért fontos az elővigyázatosság és az autó rendszeres karbantartása.