Etetőkocsi

Nagyobb tehenészet esetében az etetőkocsi kardinális jelentőségű eszköz

Szarvasmarhatelepek esetében az állatok etetése az egyik legfontosabb tényező, amire a hosszú távú siker érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani. A jószágok egészségének fenntartása és a hozam folyamatos fejlődése kapcsán elengedhetetlen a takarmánykeverékek precíz összeállítása és rendszeres kihordása. Ez azonban egy bizonyos szint felett mindenképpen gépesítéssel oldható meg csak gazdaságosan.

Ezt a folyamatot etetőkocsi segítségével végezhetjük el a legoptimálisabban. Ugyanakkor feltétlenül szem előtt kell tartanunk, miszerint ezek a gépek olyan körülmények közt teljesítenek szolgálatot, ami komoly igénybevételt jelent. Ezért aztán mielőtt megtörténne az etetőkocsi beszerzése, nagyon alaposan át kell gondolni, pontosan milyen kívánalmaknak is kell megfelelnie az eszköznek. Noha sokan nem fektetnek elég hangsúlyt a kérdésre, hosszú távon kiemelten fontos, hogy a választott modell egyszerűen kezelhető legyen, használatát pedig könnyen el tudja sajátítani az, akit megbíznak a feladattal. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy a traktorról, illetve a saját vezetőfülkéből minden funkció vezérelhető legyen.

Szintén kardinális, hogy az etetőkocsi rendelkezzen megbízható pontosságú beépített mérleggel. A takarmánykeverékek összeállítása során ugyanis hatalmas könnyebbséget jelent, ha nem kell az egyes komponenseket előre kimérni, hanem közvetlenül a tartályban állítható össze a megfelelő arány. Ebből következik az is, miszerint a kiosztó szerkezet kalibrálhatósága szintúgy óriási befolyással bír. Az etetőkocsi kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy ez az opció széles tartományt lefedjen és kis lépésekben tudjuk állítani. Eltérő korú és igényű állatok esetében ugyanis ezzel rengeteg időt és energiát megspórolhatunk. Végül pedig fektessünk nagy hangsúlyt a méret kérdésére is, hiszen az optimális kihasználtság csak akkor érhető el, ha takarmánykiosztó ideális kapacitással rendelkezik.